skip to Main Content
02/767 33 56 info@bergkoning.com

Autocars Bergkoning brengt het schlagerfestival bij u thuis

Geschiedenis van Schlager

Na de tweede wereldoorlog in Duitsland ontstane vorm van amusementsmuziek. Vlak na de tweede wereldoorlog kampt Duitsland met een nationaal schuldgevoel. Omdat de volksmuziek geadopteerd was door het Nationaal Socialisme, rust daarop een taboe. Er ontstaat daarom een nieuwe vorm van amusementsmuziek, die lichtzinnig en uitermate vrolijk van karakter is: de schlager. Het is de popmuziek van iedereen. Iets wat verandert als in de jaren zestig de beatmuziek vanuit Engeland overwaait en de tegencultuur van de jeugd tegen de oude garde wordt. Hierdoor wordt de schlager steeds meer in de hoek van de liefhebber geduwd.

Andere bronnen(Simon, S.) verwijst naar de Oostenrijkse roots van schlager en beschrijft een
Schlager als een nummer met twee of vier verzen met een titelrefrein dat vaak herhaald wordt.

Schlagermuziek trekt zowel een ouder publiek aan als jongeren en de aantrekkingskracht is vervat in de catchy tunes alsook in de meezingbare melodie en ritme, de eenvoudige tekst en het vaak terugkerende refrein. Schlager heeft verder ook een sterke emotioneel
geladen, nostalgische boodschap die het succes verklaart.

Spijtig doch dit jaar zal het schlagerfestival niet doorgaan, een vreemd beestje heeft daarover beslist. Maar geniet  hieronder alvast van enkele leuke liedjes en volgend jaar brengt Bergkoning met veel plezier jullie naar het festival (uitstel maar geen afstel):

https://www.youtube.com/watch?v=iDH6-IGAHUg&list=PLq_A6dl37_1C-x66eITsj9SdQhEeCqFfa

Back To Top